sobota 22. dubna 2017

Nářek člověka, kterej prožil radost

Nářek člověka, kterej prožil radost

   Asi žiju ve špatný době. Všichni se probouzejí, mžourají do světla nového světa, kterej je poslední dobou zatraceně pustej a nudnej. 
   Už si nedáš lajnu dobrýho koksu z výstřihu nádherný zrzky u pódia velkejch Sabbathů, který dostávaj dav šťastnejch lidí kolem do varu. Ten památnej okamžik, během něhož přišel netopýrek o život, je pryč. Nepolíbíš svoje děvče na promítání Rebela bez příčiny nebo Pána prstenů. To mrazení v zádech a šimrání v břiše, vůně popcornu. Nepotkáš vysmáté květinové děti, které se s radostí podělí o tlusté brko a po něžném, skoro až rodinném, obětí tě ověsí duhovými korálky. Tahle letní láska už se nenosí. Sladké opilé momenty dětinského štěstí při prvních Hendrixových riffech... 
   A najednou ve vzduchu poletuje tíživá atmosféra poslední písničky a ty víš, že už nezahrajou. Skličující pohled na lidi zabořené očima do obdélníkových krabiček, kterými komunikují s lidmi stejného ražení, místo aby se usmáli a třeba dokonce prohodili pár slov. Lidé ztratili důvěru v ostatní. Nabídneš staré babičce, že jí pomůžeš s nákupem, že ho doneseš až k jejímu bytu. A ona se vydá se svojí holí na zběsilý útěk v bláhové naději, že ti uteče abys jí nemohl okrást či znásilnit. Jakoby nezištná dobrota ztratila cenu. Usměješ se a oslovíš dívku na ulici a okamžitě získáš nálepku úchyla a člověka, co obtěžuje, co mění její rutinu. Protože přece není normální poznávat lidi mimo facebook. Takže zamrzne na místě, znervózní a kouká, abys co nejdřív vypadnul. Může přece čekat jen to nejhorší. Nikdo ti nedovolí jen tak přespat v jeho bytě, popíjet whisky, bavit se, povídat si, protože jsi zcela jistě zloděj nebo dokonce vrah.
   Je mi trochu smutno z lidí kolem, jak uhýbají pohledy a spěchají, jen aby už mohli zalézt z dosahu jiných lidí, do své bezpečné bubliny. Ale co nadělám, časy se mění. Staré stromy usychají a padají, aby udělaly místo pro mladé, svěží. Co mi zbývá, než se ponořit do příjemného bezbolestného rumového oparu a čekat na svůj vlastní pád.
   Přeju vám všem lásku a mír v duši. Sdílejte ji a ukazujte, jak jen to bude možné. Svět bude krásnější místo.

Žádné komentáře:

Okomentovat