sobota 30. prosince 2017

Vánoční procházka

Vánoční procházka


   Procházím sešeřelou ulicí. Začínají se rozsvěcet lampy a vánoční světélka rozvěšená po stromech a domečcích podél ulice. Míjím vysokou, světly ověšenou jedli, dominantu velkého náměstí. Prohlížím si lidi. Každý prochází se svojí vlastní starostí, pro ostatní bezvýznamnou, pro něho obrovskou. 
   Obtloustlá paní pomalu s funěním šplhá do schodů s taškami napěchovanými všemožným jídlem a přemýšlí, zda už její oblá dítka jedla, jestli jim oplácaný tatínek něco uvařil, nebo je zase na pivu. Vysoký postarší v černém kabátě, s nápadně velkým množstvím gelu ve vlasech a mladičkou slečnou zaklesnutou v jeho rameni, si to šine směrem od průměrného hotelu a oba vypadají šťastně. Ona myslí na svoji plnou peněženku, on na prázdná varlata a taky na fakt, že vlastně zapomněl koupit mléko, žena ho zabije. Z oblohy nehlučně padají veliké sněhové vločky. Některé dopadnou mezi svoje bližní na zem, některé pak na lidi, kteří si je odnášejí s sebou. U stěny kavárny stojí početný sbor a zpívá koledy. Sboru se povedlo upoutat pozornost mnoha lidí, příspěvky budou vysoké. Pán bez domova prochází kolem mě s nataženou rukou, chtěje peníze. Jakoby byl němý a lidé hluší, všichni ho obcházejí a věnují mu nanejvýš letmý pohled. Letos mu to na krabicák nevyjde. Skupinka dětí pobíhá od stánku ke stánku a ochutnává sladkosti, nejstarší loudí horkou medovinu. Jejich největší problém je výše kapesného. 
   U obchodního centra se zastavuji a sleduji ten bzukot. Lidi v řadě za sebou stojí na eskalátorech a podupávají. Fronty nikoho nebaví. Připadají mi tak tupí, jako by bezmyšlenkovitě čekali, až se uvolní místo u korýtka, s jediným zájmem, nažrat se, pářit se, spát, opakovat. 
   Raději jdu dál. Do ramene mi vrazí mladý kluk z větší party, drží znalecky láhev vína a se slovy "Co je vole?" jde dál. Dívky z té party se svými duchaplnými obličeji podívají směrem ke mně a inteligentně se začnou smát. Jejich největší problémem je, že jejich osobní dealer trávy má chřipku a mamka ho nepustí z domu. Policista projíždí se svojí parťačkou kolem v autě a sledují, zda někdo náhodou nechce narušit tuto skvělou atmosféru. Oproti minulým létům je zde opravdu hodně policistů, kteří drží opravdu hodně samopalů. I na koni jich pár vyjelo. Děti to oceňují a poměrně plaše hladí koním čumáčky, pobízeny svými rodiči. 
   Došel jsem k nábřeží. Tichá řeka se táhne tam i tam, do nekonečna a odráží tisíce malých světélek, kterými je obtaženo zábradlí. Pod ním leží chodník, přiléhající ke břehu řeky, a na něm se pomalu plouží několik málo lidí, kteří se kochají tou atmosférou a klidem. Mladý pár si slibuje nekonečnou věrnost. Máchají si kvůli tomu spojené ruce v řece. Jsou spolu už dva měsíce, co by se mohlo pokazit? Hubený a léty unavený a zmožený muž se jen velkýma hlubokýma očima a sepjatýma rukama dívá na pravidelně se opakující mírumilovné vlnky. Přemýšlí jaké by to bylo, kdyby ho ta mrazivá krása objala a on jenom blaženě bezbolestně usnul. Jestli by to vlastně někoho zajímalo, jestli by přijely jeho děti, které na něj jinak zvysoka serou, podívaly se na něj a řekly 
   "Tohle je náš tatínek! Podívej se, jak sladce spí. On byl přece jenom hodnej. Pojď, obejmem ho, třeba se vzbudí.". 
   Z dálky se přiřítil běžec. Světla ho ze strany ozařovala, jeho upocené, velice drahé vybavení i jeho svalnatou postavu. Během si čistí hlavu a honí ego. Nejdůležitější věc, která trápí jeho hlavu, je obsah soli a cukru v jeho latté macchiato a obsah bílkovin a tuku ve steaku, který měl k večeři. 
   Potkám Tebe čtenáři a zeptám se tě, jestli na tebe tyhle malé velké příběhy působí stejně, jako na mě, jestli cítíš tu obrovskou melancholii a stísněnost ve vánočním čase. Budeš mě jen míjet jako prázdný bezvýznamný stín v noci, nebo se zastavíš a povíš mi, jaké je to pro Tebe, procházet noční ulicí a sledovat příběhy? 

Žádné komentáře:

Okomentovat